Письмо с требованием организации встречи

Ниже представлен текст письма врученного застройщику 23.09.19 под входящим номером 176

Президенту Промислово-Будівельної Групи «Ковальська» Пилипенку О.С. інвесторів ЖК «Русанівська Гавань» (будівельна адреса м. Київ, вул. Маланюка 101, буд. №18-21, 29)

Ситуація, що склалася навколо будівництва ЖК «Русанівська Гавань», викликає обурення та стурбованість серед інвесторів. Забудовником вже двічі зірвані терміни здачі в експлуатацію будинків №18-21 та 29 з вбудовано-прибудованими паркінгами (IV квартал 2018 р, II квартал 2019 року), і жоден з інвесторів досі не отримав офіційного повідомлення про причини та очікувані кінцеві дати завершення будівництва. На сьогоднішній день стан проектних та будівельних робіт не свідчить про можливість швидкого закінчення будівництва. Від цього страждають не лише інвестори, які виконали всі зобов’язання, а і репутація забудовника, яка не підтвердила себе.

Сім’ї інвесторів розраховували заселитися в нові квартири ще на початку 2019 року, і тепер несуть як прямі збитки, у вигляді вимушених витрат на оренду житла, сплату кредиту, заморожування великої суми грошей, так і непрямі через зруйновані плани, щодо умов проживання (в іншому районі, місті, з родичами, на меншій площі, тощо). Деякі інвестори, які планували здавати придбані квартири в аренду, мають недоотриманий прибуток.

Крім того, є питання, пов’язані з реалізацією Забудовником ряду технічних рішень, доцільність яких викликає сумніви, і в результаті яких інвестори будуть змушені нести додаткові витрати.

Так, за даними опитування інвесторів було встановлено, що лише 23% задоволені висотою 1,38 м від підлоги до низу заскленої лоджії та не збираються самостійно переробляти рами лоджій та саме скління після заселення. Зовсім не зрозуміло, чому забудовник виконав неузгоджене з інвесторами остекління лоджій та створив додаткове фінансове навантаження на інвесторів:

  • спочатку доплата за додаткові метри квадратні, які утворились через зміну коефіцієнту з К=0.5 (для незаскленої лоджії) до К=1.0 (для заскленої лоджії);
  • потім заміна рам лоджії для того, щоб мати 1,2м від підлоги до до низу рами лоджії.

Додатково, хочемо звернути увагу, що засклені на тепер лоджії досі мають наскрізні отвори на вулицю у стіні, діаметром близько 50 мм, з встановленими в них шматками каналізаційних труб, що, можливо, за першою версією проектної документації (до скління лоджій), призначалося для зливу (дренажу) з підлоги води, яка може потрапити на лоджію під час випадання опадів. Нагадуємо, що висота від підлоги до низу скління складає приблизно 1.38м. Демонтаж вказаних труб та закриття отворів силами інвесторів (без залучення промислових альпіністів) вважаємо небезпечним. Стає незрозуміло навіщо забудовник виконав неузгоджене скління, яке задовольняє лише невелику частку інвесторів, та залишив куски каналізаційних труб для зливу води?

До того, в Україні та країнах ЕС існує проблема збереження фасадів будинків через розміщення зовнішніх блоків кондиціонерів. Зазначення місця розташування не вирішує її, оскільки кондиціонери мають різний розмір та колір. Єдиним варіантом збереження стилю фасаду для будинків з заскленими лоджіями є спеціальні декоративні решітки (корзини) для зовнішнього блоку кондиціонеру. Станом на сьогодні, Забудовником на фасаді будинку не встановлені декоративні решітки для розміщення зовнішніх блоків кондиціонерів. Виходячи з відповіді ТОВ “КУА “ІНВЕСТ-КОНСАЛТІНГ” вих. №926 від 09 липня 2018 року, Забудовник в цьому проекті не передбачає централізовану установку кронштейнів для установки кондиціонерів під час будівництва будинку, і власникам квартир будуть запропоновані схеми можливого розміщення таких блоків з метою збереження зовнішнього вигляду фасаду будинків. Вважаємо, що запропоноване Забудовником рішення не є конструктивним, і в результаті його реалізації збереження стилю фасаду будинків буде просто неможливе. Якщо забудовник мав мету збереження фасаду, то незрозуміло чому не передбачив декоративні решітки для зовнішніх блоків кондиціонерів?

Усі ці переробки потребують додаткових фінасових, фізичних та моральних витрат з боку інвесторів.

У зв’язку з усім вище зазначеним, вимагаємо надати усі наступні компенсації для інвесторів:

  • відсутність доплат за додаткові метри квадратні, які утворились після скління лоджій;
  • демонтаж шматків каналізаційних труб (дренажу) для зливу води із засклених лоджій;
  • встановлення решіток для зовнішніх блоків кондиціонерів.

На нашу думку, запропоновані компенсації позитивно вплинуть на репутацію забудовника, відношення існуючих та майбутніх інвесторів.

Для вирішення питань компенсації за зірвані строки будівництва та інших питань просимо в найкоротший термін призначити зустріч між інвесторами та Президентом Промислово-Будівельної Групи «Ковальська» Пилипенком О.С. та директорами інвестиційних фондів (АТ «СТІМА КЕПІТАЛ» в особі ПЕРЕПЕЛИЦЯ ОКСАНА ВАСИЛІВНА, АТ «АТЛАС» в особі ТАБУЛІНСЬКИЙ ДМИТРО ВАДИМОВИЧ).

Нагадуємо, що дія договору інвестування підпадає під Закон України «Про захист прав споживачів». І згідно з ч.5 ст.10 Закону, в разі, якщо виконавець не може виконати або прострочує виконання роботи (або ж надання послуги), згідно з договором, за кожний день прострочення споживачеві сплачується пеня у розмірі 3% вартості роботи або послуги, якщо інше не передбачено законодавством. Якщо вимоги компенсації не будуть вирішені шляхом переговорів, то даний спір буде вирішуватись у судовому порядку за встановленою підвідомчістю та підсудністю такого спору, визначеному відповідним чинним законодавством України.

Пропонуємо провести зустріч якнайшвидше, але не пізніше 7 жовтня 2019 року, при цьому підготувати з вашої сторони конкретні пропозиції на вказану дату. Для узгодження місця та часу зустрічі зі сторони інвесторів прохання контактувати з: (персональные данные скрыты)